2. Sistem pozițional - sistemele în care semnificația cifrelor depinde de poziția ocupată în cadrul numerelor se numesc sisteme poziționale de numerație.
3. Sistem nepozițional - simbolurile prin care sunt reprezentate cantitățile (numerele/dimensiunea) nu au o pondere în funcție de poziția ocupată în cadrul șirului de simboluri ce desemnează (semnifică) cantitatea globală (totală).
4. Sistemul zecimal - alfabetul sistemului zecimal, cel mai cunoscut şi utilizat în prezent este format din zece cifre : 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. 5. Sistemul binar - cel mai simplu posibil inventat acum 500 de ani în China şi cel mai utilizat în reprezentarea codificată a numerelor în calculatoare, are următoarele caracteristici:
ØBaza de numeraţie a sistemului este 2 şi conţine numai două simboluri, cifrele: 0 şi 1;
ØCifra cu valoarea cea mai mare este 1.
6. Sistemul octal - utilizat în reprezentarea codificată a numerelor în calculatoare este şi sistemul de numeraţie octal, întrucât îl include pe cel binar. Are următoarele caracteristici:
Ø Baza de numeraţie a sistemului este 8 şi conţine opt cifre: de la 0 la 7;
Ø Cifra cu valoarea ce mai mare este 7. 7. Sistemul hexazecimal - utilizat cel mai mult în ultima vreme în reprezentarea codificată a numerelor în calculatoare este sistemul de numeraţie hexazecimal, întrucât le include pe cele binar şi octal. Are următoarele caracteristici:
ØBaza de numeraţie a sistemului este 16 şi conţine 16 cifre: de la 0 la 9 şi în plus literele consecutive A, B , C, D, E şi F;
ØSimbolul cu valoarea cea mai mare este F şi are valoarea 15.8. Cifră binară - Bit. Spațiul ocupat de o cifra binară se numeste bit (de la binary digit). Bitul este unitatea cea mai mică de informație.
9. Codificare - operația de transformare a informației în secvențe de cifre binare se numește codificare. Operația inversă codificării se numește decodificare.